22 Aralık 2020 Salı

KAHRAMANLAR - ORDULAR - ASKERLER (Tüm Merak Edilenler) Rise of Empires: Ice and Fire


Kahramanlar

Tanıtım

Rise of Empire: Ice and Fire daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere 2 tip kahraman grubu sunmaktadır; Savaş ve Gelişim grubu. Ayrıca iki gruptaki kahramanların etkilerini daha kolay algılayabilmemiz içinde kahramanlar etki & güç durumlarına göre 4 farklı renkte sunulmuştur.

Yeşil (En zayıf)

Mavi

Mor

Turuncu (En güçlü)

Bu ayrımı daha oyuna yeni başlıyorken biliyor olmak sizleri boş yere zayıf kahramanlar için harcama yapma riskinden kurtaracaktır. Oyunun başlarında özellikle gelişim grubu için (turuncuları dahil) harcama yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Harcamadan kastımız madalya harcayıp yetenek açmak veya geliştirmek. Savaş kahramanlarına öncelik vermeniz tavsiyedir. En azından güçlü bir ordu dizene kadar. Kale seviyeniz 15 olduğunda çok şanssız değil iseniz en az 2 tane turuncu savaş kahramanınız olacaktır. Geliştirebildiğiniz kadar geliştirin. Geliştirirken nelere öncelik vereceğinizi yazımızın devamında bulacaksınız.

Yetenekler

Her bir turuncu savaş kahramanı 8 farklı geliştirilebilir yeteneğe sahiptir.

1. Yönettiği asker sayısını arttırma

2. Saldırı 1 özelliğini geliştirme

3. Savunma yeteneğini geliştirme (dayanıklılık artışı)

4. Saldırı yeteneğini geliştirme (güç artışı)

5. Saldırı 2 özelliğini geliştirme

6. Uyanış (Güç, dayanıklılık, can ve ekstra liderlik özelliği ile yönettiği asker sayısı artışı)

7. Nadir Yetenek (Can, Güç, Dayanıklılık)

8. Saldırı 3 özelliğini geliştirme

En Önemli Yetenekler Nelerdir?

Etkileri göz önüne alındığı zaman 1,6 ve 7 nolu yetenekler daha önemlidir. 6 numaralı uyanış yeteneğini açmak için geliştirdiğiniz kahramanın kendi madalyasına ihtiyacınız olacak, yani aynı kahramanı çekilişten tekrar düşürmeniz gerekiyor. Tabi birde kahramanı 35 levele getirmiş olmanız gerekecek. 7 nolu yeteneği açmak içinse 2 adet turuncu madalyaya ihtiyacınız olacak ama tek fark bu 2 madalya herhangi bir turuncu kahraman madalyaları olabilir. Yani geliştirilen kahramanın kendi madalyaları olması şart değil. Tavsiyemiz zaten elinizde geliştirilmiş kahramanlara sonradan gelen benzer madalyaları diğer turuncularınızın 7. Yeteneğini açmakta kullanmanızdır.

Yetenek Açma

Turuncu bir savaş kahramanının yeteneklerini aktif hale getirebilmek için bol bol altın, zekâ madalyası ve kahraman madalyası harcamanız gerekecek.

Her yetenek için gereken açılış harcamalarını aşağıya listeledik;

1. Kahramanı elde eder etmez açabilirsiniz

2. Kahraman Level 6 / Altın 200k / Zekâ Madalyası: 50

3. Kahraman Level 12 / Altın 300k / Zekâ Madalyası: 100 / Mavi Madalya 3

4. Kahraman Level 20 / Altın 400k / Mor Madalya 10 / Mavi Madalya 5

5. Kahraman Level 25 / Altın 600k / Turuncu Madalya 1 / Mavi Madalya 7

6. Kahraman Level 35 / Altın 1m / Kahramanın Kendi Madalyası 1 / Mavi Madalya 10

7. Kahraman Level 45 / Altın 2m / Turuncu Madalya 2

8. Kahraman Level 50 / Altın 4m / Turuncu Madalya 3

Tüm yetenekleri aktif edilmiş bir turuncu kahraman için Kahraman Level 50, Altın 8,5 m, Mavi Madalya 25, Mor Madalya 10 ve Turuncu Madalyadan 7 adet (1 tanesi geliştirilen Kahramanın kendi madalyası olmak üzere) gerekmektedir.

Yetenek Geliştirme

Yetenekler; etkinliklerden kazanılan veya Arenada kahraman madalyası + altın harcanarak takas edilen zekâ madalyaları kullanılarak geliştirile bilinir. Arena yeşil, mavi ve mor kahramanları takas edip turuncularınız için zekâ madalyası elde edebilmenizi sağlar. Turuncuda takas edile bilinir ama tavsiye etmiyoruz. Her bir yeşil kahraman madalyası takası 5 adet, mavi takası 10 adet ve mor takası 50 adet zekâ madalyası kazandırır. Turuncu takası ise 600 adet zekâ madalyası verir. Ama az öncede söylediğimiz gibi turuncu takasını sadece çok deneyimli ve neredeyse tüm ordularını turuncularla donatmış oyuncular yapar. O seviyeye gelene kadar turuncularınızı bozdurmamanızı tavsiye ediyoruz.

Turuncu Savaş Kahramanlarına Genel Bakış

Aşağıda turuncu savaş kahramanlarının bazılarını onları benzersiz yapan özelliklerini, menzillerini ve hangi asker grubuyla daha uyumlu olduklarını gösteren küçük bir liste bulacaksınız.

Genel: Tüm Tip Askerle Menzil: Daha önceki yazılarımızda menzilleri nasıl yorumlamamız gerektiğini aktarmıştık.

§ Kuzeyin Öfkesi: Genel \ Can \ Kısa Menzil (2/3/2)

§ Orochi: Genel \ Can \ Kısa Menzil (2/3/2)

§ Yamaraja: Genel \ Güç \ Orta Menzil (2/3/5)

§ Kasırga: Genel \ Güç \ Uzun Menzil (4/5/5)

§ Cennetin Adaleti: Genel \ Güç \ Uzun Menzil (5/5/5)

§ Hızlı Süvari: Genel \ Dayanıklılık \ Kısa Menzil (3/2/3)

§ Çift Bıçak: Genel \ Dayanıklılık \ Orta Menzil (3/3/3)

§ Hayalet Silah: Piyade \ Dayanıklılık \ Orta Menzil (4/4/3)

§ Rogue: Atlı \ Güç \ Orta Menzil (4/4/3)

§ El Zorro: Okçu \ Güç \ Uzun Menzil (5/4/5)


Menzil ile alakalı çok soru aldık. Detaylı bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kabaca tekrarlayacak olursak; Kahramanların 2, 5 ve 8. Yeteneklerini uygulayabildikleri maksimum bir mesafe vardır. Bundan dolayı kısa menzilli Kahramanları orduda ilk sıraya, orta menzillileri ikinci sıraya ve uzun menzillileri de en alta yani üçüncü sıraya koymak gerekiyor. Bu şekilde bir düzen kurmanız sizden güçlü rakipler karşısında kaybınızı azaltır, denginiz ve sizden zayıf olanlara karşı ise kazanma olasılığınızı yükseltir.

Ordular

Ordu Tipleri


Oyuna başlar başlamaz aktif edeceğiniz ilk ordunuz 1. Ordunuz olacaktır. Tavsiyemiz bir an önce Meslek Ordusunu aktive edip onu geliştirmeye odaklanmanızdır. Çünkü atlı birliklerle donatılmış iyi bir meslek ordusu yağma yaparken çok işinize yarayacak. Neden atlı birlik derseniz sefer hızı arttığı için. Neden meslek ordusu derseniz altın yağmalayabilen tek ordu olduğu için. Araştırmaları yaparken de önce meslek ordusu araştırmalarını tamamlayın.

Orduda Kahraman Dizlimi ve Tavsiyeleri

Rise of Empire: Ice and Fire oyununda en doğru savunma elemanları doğru zamanda ışınlanma ve doğru kullanılan kalkandır. Asla kendinizden daha güçlü ordulara kalenizi yem etmeyin. Ordunuz dışarda iken eğer güçlü bir kaleden saldırı alırsanız detaylı taşınma ile yer değiştirin ve oyunda aktif olamayacağınız zaman çıkış yapmadan önce (savaşın serbest olduğu günlerde) savaşmayacağınız zaman kalkan açın. Savaşacaksanız, kalkanınız bitmeden en az 15 dakika önce oyuna girin. Hedefleriniz belirleyin. Kalkanınız biter bitmez detaylı taşınma ile hedefinize yakın bir noktaya taşının, gözetlemenizi yapın, saldırıyı başlatın. Ordunuz saldırılan kaleyi vurur vurmaz yine detaylı taşınma ile hemen ya diğer hedefe ya da kalenizi koruyacağınız bir noktaya geçiş yapın. Başka saldırı yapmayacaksanız kalkan açın. Detaylı taşınma kullanırken ordunuzun geri dönmesini beklemenize gerek yok. Hızlı davranmadığınız takdirde muhtemelen saldırdığınız kalenin bulunduğu ittifaktan güçlü kaleler, ya da haberleri takip eden başka ittifaklardan güçlü kaleler anında yanınıza ışınlanıp size saldıracaktır. Kazanç elde etmeye çalışırken büyük kayıplar verebilirsiniz.

Ordunuz için bazı ideal kahraman dizilimi tavsiyelerimiz;

· Genel : 1. Sıra: Kuzeyin Öfkesi 2. Sıra: Yamaraja 3. Sıra: Cennetin Adaleti

· Atlı Birlik : 1. Sıra: Orochi 2. Sıra: Rogue 3. Sıra: Kasırga

· (Savunma) Piyade : 1. Sıra: Kuzeyin Öfkesi 2. Sıra: Hayalet Silah 3. Sıra: Cennetin Adaleti

· Okçu Birlik : 1. Sıra: Orochi 2. Sıra: Yamaraja 3. Sıra: El Zorro

Rise of empire ice and fire oyunu başlangıcında çoğu oyuncu kahraman dizilimi ve yeteneklerin tam olarak ne işe yaradığını bilmediği için hatalı dizilim yapıp çok fazla kayıp veriyor. Dolayısı ile asker tedavisine fazla kaynak harcadığı için gelişimini yavaşlatıyor.

Ordu Asker Dizilimi

Doğru dizilim olarak kabul ettiğimiz 4 tür dizilim vardır. Tamamen amaca bağlı olarak yapılır. Zaten oyunu belli bir noktaya getirdiğiniz zaman toplamda 4 ordunuz olacak.

Dizilimler;

1. Piyade / Atlı / Okçu (Karışık düzende orduda birinci sırada piyade, ikinci sırada atlı askerler, son sırada ise okçu askerleri kullanmak doğrudur. Gözetleme yapmadan bir düşman kalesine saldıracaksanız bu dizlimi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.)

2. Piyade / Piyade / Piyade (Sadece piyadelerden oluşturulan bu birliği savunma amaçlı kullanmak daha doğrudur. Savunma sıralamasında da ilk sırada olmaları mantıklıdır. Taşıma kapasiteleri düşük ve oldukça yavaş olmalarından dolayı yağmada çok işe yaramazlar.)

3. Atlı / Atlı / Atlı (Sadece atlı birliklerden oluşturulan ordu düzeni. Yağmada kullanmak dolayısı ile meslek ordusunu atlılardan oluşturmak mantıklıdır. Yağmada yük kapasiteleri ve hareket hızları yüksektir. Daha fazla kaynak yağmalarlar. Savunmada ikinci sırada tutulmalarında fayda var.)

4. Okçu / Okçu / Okçu (Sadece okçulardan oluşan ordu düzeni. Okçuların canı her ne kadar az olsa da, saldırı kabiliyetleri yüksek yağma kabiliyetleri düşüktür. Yaya bir ordu olduğundan atlılara göre yavaştır. Uzun yol kat edecek saldırılarda kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Yakın mesafe saldırılarda atlı ile kalesini savunan oyunculara saldırırken başarılı olurlar. Savunmada son sıraya koyulmaları tavsiyedir.)

Görüldüğü üzere savaş amacına göre asker dizlimi ve asker türüne göre de kahraman kullanımı gerekiyor. Örnek verecek olursak dibine ışınlanmadığınız bir kaleyi daha kısa bir sürede vurmak ve yağma amacıyla vurmak istiyorsanız sadece atlılardan oluşan bir birlik gönderin. Dibine ışınlandığınız bir kaleyi vurmak istiyorsanız ve amacınız katliamsa diğer orduları deneyin. Savunmada karşı kalenin hangi birlikleri kullandığını gözetlemeden saldıracaksanız dibine ışınlanın ve karışık düzende bir orduyla saldırın.

Askerler

Her asker tipinin kendine has bir özelliği var. Ve her bir asker tipinin bir başka asker tipine karşı üstün veya zayıf olduğu yanları var. Aşağıda kısa bir özet ile anlatmaya çalıştık:

· Piyade : Savunmada en güçlü

· Atlı : Yağmada en başarılı (taşıma kapasitesi ve hızından dolayı)

· Okçu : Saldırıda en güçlü

Asker Tipleri ve Avantajları

Piyade > Okçu > Atlı > Piyade

· Piyade : Okçuya Karşı Güçlü / Atlıya Karşı Zayıf

· Okçu : Atlıya Karşı Güçlü / Piyadeye Karşı Zayıf

· Atlı : Piyadeye Karşı Güçlü / Okçuya Karşı Zayıf


Ordu Enerjisi ve Kahraman Paylaşımı

Her bir ordu maksimum 100 enerji puanına sahiptir. Ordunuzun sahip olduğu enerji puanını ordu seçimi bölümünde küçük çekiç amblemi yanında görebilirsiniz. Bu enerji orduyu her kullandığınızda yaptığınız eylemin türüne bağlı olarak düşer. Örnek verecek olursak;

·         Kaynak Toplama                                : 10 Enerji

·         Yaratıklara Saldırı                              : 10 Enerji

·         Devlere Saldırı                                   : 20 Enerji

·         Düşman Kalelere Saldırı                    : 5 Enerji

·         Toprak İşgali (Kaos Etkinliğinde)      : 10 Enerji

Bundan dolayı bir ordu ile sınırsız sayıda aralıksız saldırı veya kaynak toplama yapamazsınız. Belirli sürelerle bu enerji kendiliğinden geri toplanabilir. Ayrıca enerji iksirleri kullanılarak da azalan veya bitmiş enerji geri kazanıla bilinir. 4 ordusu bulunan bir kalenin her bir ordusunda 100 er enerjiden toplam 400 enerjilik saldırı, yağma, işgal kabiliyeti vardır. Örneğin eğer Kaos etkinliğinde durmadan toprak işgali veya saldırı yapmanız gerekiyorsa güçlü kahramanlarınızı ordularda yer değiştirerek asker kayıplarınız azaltabilirsiniz. Yani enerjisi biten ordudan iyi kahramanları enerjisi olan orduya kaydırarak farklı ordularda aynı kahramanları kullanabilirsiniz.

RISE OF EMPIRES: ICE AND FIRE HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ VE İPUÇLARI İÇİN DİĞER YAZILARIMIZA GÖZ ATMAYI UNUTMAYIN!

Call of Duty: Warzone Mobile

Call of Duty: Warzone Mobile - Mobilde Yeni Bir Savaş Arenası Call of Duty serisinin hayranları için müjde! Call of Duty: Warzone Mobile, se...